همانطور که قبلا در مقاله دیگری به نام انواع چیلر تراکمی و اجزای آن ذکر شد، چیلر های تراکمی دارای دو نوع کندانسور آبی و هوایی هستند. در این مقاله بعد از توضیخ مختصر کندانسور، به بررسی چیلر آب خنک میپردازیم. باید توجه داشت هدف از این مطلب توضیح کاملا ساده و مختصر طرز کار چیلر تراکمی آب خنک است.
به طور کلی همانطور که قبلا اشاره شد چیلر های تراکمی از نظر نوع کندانسور دارای دو نوع کندانسور هوایی و کندانسور آبی هستند. چیلر آب خنک که به نام چیلر آبی نیز معروف است، نوعی چیلر تراکمی است که از کندانسور آبی استفاده میکند. چیلر آب خنک از اجزای زیر تشکیل شده است:
کندانسور یکی از بخش های اصلی در چیلر تراکمی است. در حقیقت کندانسور، یک وسیله انتقال حرارت است. کندانسور گرمای گاز مبرد داغ را از طریق سطوح لوله به عامل تقطیر (مثلا آب یا هوا) منتقل میکند. در اثر این انتقال حرارت بخار مبرد ابتدا تا دمای اشباع سرد و بعد از آن مبرد به مایع تبدیل میشود. به طور کلی کندانسور ها در چیلر دو نوع اصلی کندانسور آبی و کندانسور هوایی هستند. البته از کندانسور های تبخیری نیز در بعضی موارد استفاده میشود. در ادامه این مطلب به کندانسور آب خنک که کندانسور آبی چیلر نیز خوانده میشود میپردازیم.
به طور خلاصه کندانسور آبی به کندانسوری میگویند که حرارت مازاد گاز مبرد را به آب انتقال میدهد. گاز مبرد با دمای بالا از یک سمت کندانسور آبی وارد شده و از سمت دیگر به صورت مایع مبرد تقطیر شده خارج میشود. در کندانسور آبی گاز مبرد دما بالا، گرمای خود را به آب که به صورت غیر مستقیم با آن در ارتبط است، میدهد. در نتیجه این انتقال حرارت، گاز مبرد تقطیر شده و دمای آب بالا میرود.
سیستم هایی که از کندانسور آبی استفاده میکنند به دو دسته تقسیم میشوند:
در نوع اول معمولا کندانسور حرارت مبرد را به آب شهر میدهد. آب شهر بعد از عبور از کندانسور و گرفتن گرمای مبرد، به فاضلاب تخلیه میشود. در سیستم هایی که آب در آنها گردش میکند، آب خروجی از کندانسور به برج خنک کن رفته و گرمایی که از گاز مبرد دما بالا گرفته است را به محیط انتقال میدهد. در برج خنک کن، این انتقال گرما توسط فرایند تبخیر صورت میگیرد. آب خنک شده مجددا به کندانسور برگشته و سیکل ادامه پیدا میکند.
سیستم های دفع آب به دلیل هزینه و هدر رفت آب معمولا استفاده نمیشوند. از این سیستم ها در مناطقی نزدیک دریا، دریاچه، رودخانه، استخر و ... استفاده شده و از این منابع به عنوان منبع آب کندانسور استفاده میگردد. میزان دبی آب مناسب این نوع از کندانسور ها باید به صورت دقیق محاسبه شود. به طور کلی دبی آب حدود 0.025 لیتر در ثانیه برای سیستم های دفع آب و دبی بین 0.045 الی 0.06 لیتر در ثانیه به ازای هر کیلووات باز کندانسور انتخاب میشود. دبی مناسب قدرت پمپ، علمرکرد صحیح دستگاه، مصرف انرژی و ... را تعیین میکند.
کندانسور های آبی که یک مبدل حرارتی هستند انواع مختلفی دارند. عمدتا از سه نوع مبدل حراتی در کندانسور آبی استفاده میشود:
همانطور که از اسم این نوع کندانسور پیداست، این کندانسور ها از دو لوله تشکیل شده که یکی از درون لوله دیگر عبور میکند. در این کندانسور ها آب از لوله داخلی و مبرد در خلاف جهت آن از فضای بیرونی (بین لوله داخلی و خارجی ) عبور میکند. کندانسور دو لوله ای تقریبا ساده ترین نوع کندانسور آبی است.
مزایای کندانسور دو لوله ای :
معایب کندانسور دو لوله ای :
یکی دیگر از انواع کندانسور آبی به کار رفته در چیلر آب خنک، کندانسور پوسته و لوله یا شل اند تیوب است. کندانسور های پوسته و لوله از چندین لوله مسی که داخل یک پوسته فولادی استوانه قرار گرفته اند، ساخته میشوند. در این کندانسور، آب از داخل لوله های داخلی عبور کرده و گاز مبرد درون پوسته جریان دارد.
کندانسور های پوسته و لوله در چیلر آبی معمولا در ظرفیت های 7 تا 100کیلووات به کار میروند. این کندانسور ها قطر پوسته ای از 100 تا 1500 میلیمتر دارند. طول پوسته برخی از این کندانسر ها در چیلر آب خنک ممکن است به 6.5 متر نیز برسد.
لوله های مسی داخل این کندانسور آبی، معمولا از قطر 16 تا 50 میلیمتر هستند. تعداد این لوله ها با توجه به ظرفیت چیلر آبی از زیر ده لوله تا هزاران عدد متفاوت است.
مزایای کندانسور پوسته و لوله :
معایب کندانسور پوسته و لوله :
از دیگر انواع کندانسر آبی در چیلر آب خنک، کندانسور های صفحه ای میباشند. کندانسور صفحه ای در حقیقت مجموعه ای از صفحات شیار دارد محصور با فاصله های نزدیک به هم هستند. از میان فاصله بین این صفحات به صورت یکی در میان با جریان های ناهمسو، آب و گاز مبرد میگذرند. عبور و انتقال حرارت این سیالات از بین این دو صفحه قطعا بدون ارتباط مستقیم بین دو سیال انجام میشود. صفحات مبدل های صفحه ای ممکن است به وسیله پیچ و یا با جوش به هم متصل شده باشند. معمولا اندازه یک مبدل صفحه ای، تا 75 درصد از اندازه یک مبدل پوسته و لوله با ظرفیت یکسان کوچکتر است. تعداد و میزان ضخامت صفحات این مبدل، با توجه به ظرفیت مبدل، نوع مبدل و فشار طراحی متفاوت است.
مزایای کندانسور صفحه ای :
معایب کندانسور صفحه ای :
همانطور که اشاره شد جهت کاهش دمای آب خروجی از کندانسور آبی از برج خنک کننده استفاده میشود. در این دستگاه آب گرم خروجی از کندانسور به بالای برج خنک کن پمپ میشود. در برج به واسطه تبخیر جزئی آب، دمای آب کاهش پیدا کرده و توسط پمپ سیرکوله دوباره به کندانسور بر میگردد. عبور هوا در برج خنک کن توسط یک فن محوری انجام میشود.
میزان تاثیر برج خنک کن به دمای مرطوب هوای اطراف برج تاثیر دارد. از عوامل موثر دیگر میتوان به سرعت هوای عبوری از برج، جهت جریان هوا نسبت به سطح تماس آب ( همسو یا غیر همسو بودن) اشاره کرد. همچنین سطح آب در تشتک برج، سطح کل قطرات پاشیده شده در برج و ... نیز از عوامل مهم موثر در عملکرد برج خنک کن میباشند.
مانند هر تجهیز دیگیری چیلر آب خنک نیز مزایا و معایب خاص خود را دارد. در ادامه به بیان موردی این موارد میپردازیم.
مزایای چیلر آبی
معایب چیلر آبی
در این مقاله بررسی مختصر و ساده کندانسور های آبی صورت گرفت. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ایران فریون تماس بگیرید. این مقاله با مقاله کندانسور های هوایی در مجله ایران فریون مرتبط است.
بستن *به اين نظر امتياز دهيد *نام و نام خانوادگي * پست الکترونيک * متن پيام |
شرکت سلامت گستران نوآور کاسپین فعالیت خود را در سال 97 در راستای افزایش کیفیت مارکت محصولات برودتی آغاز نمود. اکنون فعالیت اصلی این مجموعه واردات و فروش کمپرسور های کوپلند تایلند، کمپرسور های سری منیروپ دانفوس، گاز های مبرد، و محصولات برودتی شرکت دانفوس است.
هر گونه کپی برداری از مطالب سایت ایران فریون بر اساس قانون کپی رایت پیگرد قانونی دارد.