یکی از انواع روش هایی که به منظور تولید هوای سرد در وسایل سرمایشی مورد توجه است تولید هوای سرد با کمک آب است. البته از سیستم های تهویه تراکمی در تاسیسات مکانیکی ساختمان ها و تاسیسات صنعتی نیز میتوان استفاده نمود. در نهایت یکی از کاربردی ترین نمونه های سیستم تراکمی چیلر تراکمی است که دارای انواع مدل ها است. انواع چیلر تراکمی شامل چیلر تراکمی آب خنک و چیلر تراکمی هوا خنک است. از چیلر های تراکمی میتوان در فرایندهای خدماتی، صنعتی و حتی رفاهی نیز استفاده نمود. ایجاد تهویه مطبوع در ساختمان ها یکی از کاربردهای اساسی چیلر تراکمی در ساختمان ها است.
با این حال که چیلر در معنای لغوی به معنی خنک کننده و یا سرد کننده است، ما یخ ساز ها، تجیزات سردخانه، یخچال ها و حتی کولر های گازی را چیلر نمیخوانیم. به طور خلاصه چیلر تراکمی به تجهیزات مرکزی ای میگویند که آب یا هوا را برای سیستم های تهویه مطبوع ساختمان یا کاربرد های پزشکی و صنعتی خنک میکنند. چیلر تراکمی یکی از کاربردی ترین تجهیزاتی است که برای کاربرد های سرمایشی مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. مدل های بسیار متنوعی از سیستم های تراکمی وجود دارند که متخصصان در فرایندهای گوناگون از آنها استفاده مینمایند. تنوع بالای محصولات تراکمی سبب شده است تا کاربران از این وسایل در تولید انواع تجهیزات استفاده نمایند. معمولا تجهیزاتی که در ساختار آنها از سیستم های تراکمی استفاده میشود نسبت به نمونه های معمولی قدری گران تر میشود. در نتیجه قیمت تمام شده تجهیزات تولید شده با سیستم های تراکمی میتواند به عنوان یک عامل محدود کننده در کاربرد سیستم های تراکمی در نظر گرفته شود.
سیستم های تراکمی مانند چیلر تراکمی را میتوان در طیف وسیعی از تاسیسات صنعتی و خانگی استفاده نمود. در تاسیسات خانگی، و کاربرد های تهویه مطبوع از این دستگاه ها برای خنک کردن محیط مورد نظر استفاده میشود. باید توجه داشت که چیلر تنها آب را خنک کرده و آب خنک شده به واسطه سیستم ها و دستگاه های توزیع، در محیط، گرمای محیط را جذب میکند و به این طریق دمای محیط مورد نظر را کاهش میدهد. امروز از چیلر ها در ساختمان های مسکونی، هتل ها، سینماها و مکان های دارای تجمع زیاد، برج ها، سالن های ورزشی و ... استفاده میشود.
در کاربرد صنعتی چیلر، به طور معمول از چیلر تراکمی در سیستم های برودتی کوره ها، چیلر لیزر، صنایع نساجی، صنایع لبنی و غذایی، تولید گاز co2، تزریق پلاستیک، صنایع کرایژنیک، صنایع چاپ، ریخته گری (مانند دستگاه های دای کست)، دستگاه های ساخت تیرچه و کرومیت و ... استفاده میکنند. انواع چیلر پزشکی نیز در خنک کردن دستگاه های تصویر برداری پزشکی مانند چیلر MRI، رادیولوژی و سی تی اسکن کاربرد دارند. هدف اصلی از نگارش این مقاله بررسی کاربرد چیلر تراکمی در تاسیسات مکانیکی ساختمان و در نتیجه تهویه مطبوع در این فضاها است.
سیستم های برودتی دارای انواع گوناگونی هستند که عموما به دو دسته کلی محلی و مرکزی دسته بندی میشوند. البته انواع مختلف روش های گوناگون برای طبقه بندی نوع عملکرد سیستم تراکمی وجود دارند. طبقه بندی براساس نوع اواپراتور و یا ماده مبرد موجود در وسیله از انواع روش های دیگر برای طبقه بندی این ادوات تخصصی است. در نهایت این وسایل را میتوان بر اساس مرکزی و یا محلی بودن سیستم نیز تقسیم بندی کرد.
نوع کندانسورهای مورد استفاده در سیستم های تراکمی عامل مهمی در طبقه بندی این سیستم ها است. معمولا بر این اساس کندانسورهای مورد استفاده در سیستم های تراکمی را به دو نوع هوایی و آبی طبقه بندی مینمایند. به طور معمول از سیستم های هوایی به منظور تولید هوای مطبوع در فضاهای کوچک و محلی استفاده میشود. استفاده از این روش به منظور تهویه مطبوع سبب میشود تا سرمایش بدون حضور واسطه در سیکل کندانسور محقق گردد. یکی دیگر از روش های طبقه بندی براساس نوع کمپرسور چیلر های تراکمی است. به طور کلی چیلر های تراکمی بر اساس نوع کمپرسور، به چیلر های سیلندر پیستونی، اسکرو، اسکرال و گریز از مرکز تقسیم بندی میشوند.
روش قرارگیری کمپرسور و الکتروموتور در سیستم تراکمی نیز روش دیگری برای طبقه بندی چیلر است که بر این اساس به سه نوع کلی باز، بسته و نیمه بسته طبقه بندی میشوند. البته به دلیل مشکلات کاربردی از نوع سیستم تراکمی باز در تولید چیلر تراکمی استفاده نمینمایند. علت اصلی این امر نیز در نشتی ماده مبرد از محل شفت و یاتاقان در این نوع سیستم تراکمی است. جهت مطالعه بیشتر در این مورد میتوانید مطلب "انواع کمپرسور چیلر تراکمی" را مطالعه نمایید.
به طور کلی در ساختار چیلر تراکمی بسته و نیمه بسته تفاوت های اساسی وجود دارد. به شکلی که ساختار کمپرسور و الکتروموتور در سیستم تراکمی بسته کاملا پوشیده و بدون امکان دسترسی کاربران است. این در حالی است که در سیستم تراکمی نیمه بسته برخی از اجزاء سیستم در محلی تعبیه شده اند که کاربر به راحتی امکان دسترسی به آن را دارد. معمولا از این نوع سیستم ها در چیلر تراکمی رفت و برگشتی استفاده مینمایند. همچنین از نوع بسته سیستم الکتروموتور و کمپرسور در سیستم هایی که دارای ظرفیت پایین و یا مجهز به کمپرسورهای اسکرول میباشند استفاده میشود.
در ابتدا باید به این نکته اشاره نمود که عموما تفاوت فاحشی در اساس کار چیلر آب خنک و چیلر هوا خنک مشاهده نمیشود. به طور معمول هر دو نوع چیلر مجهز به تجهیزات اصلی مانند کندانسور، کمپرسور و در نهایت اواپراتور و شیر انبساط میباشند. در واقع عامل اصلی ایجاد کننده تفاوت در این دو سیستم روش اجرایی برای کاهش دمای ماده مبرد موجود و تقطیر آن در چیلر تراکمی است. مبرد در سیکل برودتی چیلر تراکمی آب خنک، به وسطه آبی که قبلا در برج خنک کننده، خنک شده است، تقطیر میشود. کندانسورهای موجود در چیلر تراکمی آب خنک معمولا از نوع مبدل حرارتی پوسته و لوله هستند. این در حالی است که در نوع چیلر تراکمی هوا خنک، کندانسور از لوله های فین دار تشکیل شده است و مبرد با هوای عبوری از روی این لوله ها، به واسطه فن های دستگاه، تقطیر میشود.
همان گونه که در متن نیز به آن اشاره نمودیم از چیلر تراکمی میتوان در موارد متعددی مانند تاسیسات مکانیکی ساختمان برای ایجاد سیستم های نوین تهویه مطبوع و در تاسیسات صنعتی استفاده نمود. به طور کلی کارایی چیلرهای تراکمی بر پایه تزریق آب خنک شده در چیلر به داخل واحدهای ساختمان و یا ماشین آلات صنعتی استوار است. اجرای این فرایند میتواند سبب کاهش دمای موجود در ساختمان و یا کاهش دمای تجهیزات صنعتی با دریافت مازاد حرارت تولید شده در این ادوات صنعتی گردد. در صورت تمایل به شناخت ساده تر کارکرد چیلر تراکمی به مقاله "نحوه کار چیلر تراکمی" در مجله ایران فریون مراجعه کنید.
برای مثال چیلر تراکمی به منظور سرمایش در ساختمان ها با استفاده از موتورخانه مرکزی و فن کویل ها ایفای نقش مینماید. در چیلر های تراکمی، آب سرد شده توسط چیلر با استفاده از پمپ هایی که در سیستم تعبیه شده است به فن کویل ها انتقال داده میشود. این عمل سبب ایجاد تهویه مطبوع در کل ساختمان میگردد. در تاسیسات صنعتی سیال داغ از یک سمت به داخل مبدل حرارتی جریان مییابد و در نهایت دمای مایعات با استفاده از آب سرد موجود در چیلر های تراکمی کاهش مییابد. گاهی نیز از چیلر تراکمی به منظور کاهش دمای موجود در تاسیسات صنعتی مانند دستگاه های تزریق پلاستیک استفاده میشود.
به طور کلی چیلر تراکمی از سه بخش اصلی تشکیل شده است که در واقع نقش موتور محرک این وسیله را بر عهده دارد. این سه بخش مهم در چیلر شامل کندانسور، کمپرسور و اپراتور است. البته در کنار این اجزاء کلی ما شاهد انواع قطعات کاربردی دیگری نیز در چیلر میباشیم که در ادامه این متن به صورت کلی به برخی از این اجزاء خواهیم پرداخت.
کندانسور در واقع در سیستم های تراکمی نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند. نقش اصلی کندانسور در چیلر تراکمی کاهش دمای گازهای خروجی از کمپرسور و در نهایت تقطیر این گازها است. عملکرد در کندانسورها بر پایه سه اصل اساسی بنا گردیده است. در درجه اول کندانسور وظیفه دارد تا گازهای ورودی را از حالت فوق گرم خارج نماید. در درجه بعدی انجام فرایندهای چگالشی و یا تقطیری بر روی مایعات است. در نهایت در سومین حالت کندانسور وظیفه دارد که دمای مایع مبرد را به زیر سردسازی(مادون سرد یا سابکول) کاهش دهد. به طور معمول این سه فرایند در داخل سیستم کلی کندانسورها صورت میپذیرد. البته گاهی نیز مشاهده شده است که در برخی از سیستم های تراکمی فرایند مادون سردسازی به مبدل های حرارتی مستقل از سیستم کلی کندانسور سپرده شده است. تصویر روبرو یک کندانسور هوایی را نشان میدهد.
کمپرسور یکی از اجزای اساسی در چیلر تراکمی است. عملکرد متقابل کمپرسور با اواپراتور عامل اصلی مکش و در نهایت کاهش فشار در دستگاه است. کمپرسور در هر دو بخش پرفشار و کم فشار موجود در چیلر نقش کلیدی را ایفا مینماید. البته این بخش به تنهایی قادر به ایفای نقش نیست. حرکت کمپرسور در چیلر تراکمی وابسته به اعمال یک نیروی محرک خارجی مانند نیروی الکتریکی و یا فسیلی است. از این سو غالبا در چیلر تراکمی نقش محرک خارجی چیلر را موتورهای الکتریکی ایفا مینمایند. البته در موارد خاصی نیز مشاهده شده است که موتور محرک در برخی از چیلرها با استفاده از سوخت های فسیلی عمل مینمایند. تصویر رو برو یک کمپرسور سمی هرمتیک سیلندر پیستونی کوپلند را نشان میدهد.
در نهایت کمپرسورها را بدون توجه به نیروی محرک و یا نحوه عملکرد چیلر تراکمی به دو گروه مهم جابجایی مثبت و دینامیکی دسته بندی مینمایند. در مدل جابجایی مثبت عامل پدید آورنده تراکم در یک محفظه بسته ایجاد فشار مینماید. برای مثال در کمپرسورهای رفت و برگشتی حرکت پیستون از یک نقطه به نقطه دیگر سبب افزایش فشار در سیستم تراکمی میشود. در حالی که در کمپرسورهای دینامیک (مانند کمپرسور های سانتریفوژ) گازهای ورودی به سیستم به طور پیوسته در ناحیه دهش افزایش فشار را دارند. در نهایت عامل اصلی ایجاد فشار مداوم در کمپرسورهای دینامیک نیز سرعت گاز و تبدیل آن به فشار در سیستم است. جهت آشنایی با انواع کمپرسور در چیلر تراکمی به مقاله "انواع کمپرسور تبرید" مراجعه کنید.
یکی از مهمترین بخش های موجود در چیلر تراکمی، سردکننده سیستم تراکمی تبخیر کننده و یا اواپراتور است. اواپراتورها را میتوان در دو نوع خشک و مرطوب در سیستم های تراکمی مشاهده
نمود. عموما این نوع اواپراتورها را تحت عنوان کلی اپراتورهای انبساط مستقیم و سیلابی نیز معرفی مینمایند. معمولا این بخش نیز در دو حالت آبی و هوایی مشاهد میشوند. اواپراتورهای انبساط مستقیم به دو صورت کلی پوسته و لوله برای کاهش دما با استفاده از آب و کویلی برای کاهش دما البته به کمک هوا طراحی و تولید شده اند. در اغلب موارد از اواپراتورهای کوئلی در سیستم یکپارچه موجود در هواسازها بهره میبرند.
شیر انبساط یکی از مهمترین قطعات موجود در چیلر تراکمی است که دارای ساختاری اختناقی است. نقش اصلی این شیر در سیستم های تراکمی به منظور کاهش فشار مبرد خارج شده از کندانسور و همچنین حفظ فشار پایین در اواپراتور است. در واقع شیر انبساطی به مفهوم یک مرز بین نقاط پرفشار و کم فشار در سیستم انبساطی در نظر گرفته میشود. در واقع شیرهای انبساطی در چیلر تراکمی دو نقش اصلی را ایفا مینمایند. اولین نقش مهم این شیرها کنترل میزان مبرد وارد شده به اواپراتورهای سیستم های تراکمی است. در واقع نیاز است تا سطح داخلی اواپراتور از مایع مبرد جاری در سیستم تراکمی پوشانده شود. این در حالی است که هیچ مقداری از این مایع نباید به کمپرسور وارد شود. در نتیجه شیر انبساط در این بخش از ورود میزان زیادی از مایع مبرد به داخل اواپراتور جلوگیری مینماید.
دومین وظیفه مهم این شیرها تامین اختلاف فشاری پایدار میان دو بخش اصلی کندانسور فشار بالا و اواپراتور فشار پایین است. اختلاف فشار ایجاد شده توسط کمپرسور در سمت دیگر سیستم تبرید توسط شیر انبساط جبران میشود. این عمل به کمک تنظیم جریان مبرد به اواپراتور صورت میپذیرد. در نتیجه از افزایش دمای زیاد در مبرد و حرکت آن از سمت فشار بالا به سمت فشار پایین جلوگیری مینماید. محل اصلی قرار گیری شیرهای انبساطی در بخش ورودی اواپراتور است. شیرهای انبساطی بر اساس ظرفیت و میزان بار سرمایشی نقش کنترل کننده ای در میزان جریان در اواپراتور ایفا مینمایند. شیرهای انبساطی ممکن است به صورت مکانیکی، الکتریکی، حرارتی و یا فشاری باشند.
یکی از فرایندهایی که در زمان گرم شدن و تراکم مایع مبرد در چیلر تراکمی شاهد آن میباشیم خروج همزمان مقداری از روغن به همراه بخار مبرد است. در سیستم کلی چیلر برای جدا نمودن روغن از گازهای مبرد از بخشی به نام جدا کننده روغن استفاده مینمایند. این بخش نقش مهمی در خروج روغن از گاز مبرد و جلوگیری از ورود آن به کمپرسور ایفا میکند. در نهایت نیز روغن جداشده از گاز مبرد در این سیستم مجددا به کمپرسور باز میگردد. یکی از نمونه های جدا کننده روغن در سیستم های تراکمی جدا کننده های مارپیچی میباشند. بررسی ها نشان میدهد که به طور معمول این جدا کننده ها قادر میباشند 95 تا 98 درصد روغن موجود در مبرد را جدا نموده و به چرخه کلی سیستم تراکمی بازگردانند.
از دیگر اجزای چیلر تراکمی شیر اطمینان فشار است که یکی از اجزای امنیتی در سیستم های تراکمی به حساب میآید. در سیستم های تراکمی ممکن است که میزان فشار مبرد بر اثر عوامل بیرونی حتی در زمان خاموش بودن سیستم نیز از حد مجاز تعریف شده برای آن بیشتر شود. در این شرایط غالبا شیر اطمینان فشار که در خط مایع و بر روی مخزن جمع آوری مبرد قرار گرفته است عمل رهاسازی فشار در سیستم را کنترل مینماید.
گاهی از موارد نیاز است تا در سیستم های سرمایش تراکمی برای پیشگیری بهتر از برگشت مبرد و همچنین افزایش اطمینان خاطر از حرکت در مسیر صحیح مبرد از شیر یک طرفه در چیلر تراکمی استفاده نمود. برای مثال در سیستم هایی که دارای دو اواپراتور و یک کندانسور میباشند نیاز است تا در مسیر هر دو اواپراتور دمای کم و زیاد از این نوع شیر استفاده نمود. این شیر از مکش بخار مبرد از داخل اواپراتور دمای بالا به اواپراتور دمای پایین جلوگیری مینماید.
این بخش از سیستم تراکمی به عنوان یک مسیر کلی بین دهش کمپرسور و ورودی شیر انبساطی در نظر گرفته میشود. کنترل مسیر و حرکت مواد داغ در آن به وسیله یک شیر برقی صورت میپذیرد. فرمان باز و بسته شدن این شیر برقی از طریق کنترل کننده فشار در بخش خروجی اپراتور صادر میشود. کاهش فشار در سمت مکش از میزان تعیین شده سبب تحریک حسگر کنترل کننده فشار میشود. در نهایت این تحریک سبب باز شدن شیر برقی کنترل کننده فشار در این بخش خواهد شد. یکی از کاربردهای اصلی این بخش به منظور برفک زدایی و یا یخ زدایی اواپراتورهای انبساط مستقیم است.
غالبا چیلر تراکمی دارای بخش های کنترل کننده ای برای دمای موجود در چیلر و حفاظت از تجهیزات مهم دستگاه مانند کمپرسور میباشند. کنترل کننده های دما تحت عنوان کلی ترموستات سیستم های تراکمی معرفی میشوند اصولا ترموستات های به کار رفته در سیستم های تراکمی به صورت کنترل کننده های الکترو مکانیکی و یا الکترونیکی در چیلر تراکمی مورد استفاده قرار میگیرند. به طور کلی عمده اجزای کنترلی چیلر تراکمی، در تابلو برق چیلر وجود دارد. پرشر سوئیچ ها، کنترل کننده های PLC، رله ها و ... تنها بخشی از اجزای کنترل چیلر هستند. برای مطالعه بیشتر در این زمینه میتوانید به مطلب تابلو برق چیلر تراکمی در بلاگ ایران فریون مراجعه کنید.
به طور کلی چیلر تراکمی از بخش های مختلفی تشکیل شده است که هریک از آنها در اجرای فرایند کلی وسیله نقش مهمی را ایفا مینمایند. کنترل کننده های فشار، خشک کن و یا صافی، شیشه رویت، شیر برقی، انباره مبرد و مخزن جمع آوری مبرد تنها بخشی از اجزای کاربردی در یک سیستم تراکمی میباشند.
جهت حفاظت های مختلف فشار، در چیلر تراکمی از پرشر سوئیچ های فشار مختلف استفاده میشود. کنترل فشار پایین در سمت فشار پایین سیکل، کنترل فشار بالا در بخش فشار بالای سیکل تراکمی، کنترل های دیفرنشیال پرشر سوئیچ در کنترل فشار روغن کمپرسور در سیکل های تراکمی به کار میروند. به کار گیری این کنترل کننده ها در محافظت کمپرسور به عنوان قلب سیکل تراکمی و بقیه اجزای سیکل اهمیت پیدا میکند.
وجود انواع ناخالصی ها مانند ناخالصی های به وجود آمده به واسطه اکسید شدن سطوح داخلی مس به دلیل جوشکاری غیر اصولی، و همینطور وجود رطوبت در سیکل تبرید، ممکن است موجب آسیب به کمپرسور، شیر انبساط، شیر برقی های سیکل، و تجهیزات کنترل کننده مانند پرشر سوئیچ ها شود. این ناخالصی ها همچنین میتوانند در کارکرد سیکل تبرید و روغن اخلال ایجاد کرده و موجب خطا و ارور های مختلف در سیکل شود. عاری بودن مبرد و روغن کمپرسور از این ناخالصی ها از این جهت اهمیت پیدا میکند. بنابراین در سیکل به یک فیلتر، و یک رطوبت گیر نیاز داریم. این دو وظیفه را تجهیزی تحت عنوان فیلتر درایر که در خط مایع و در قبل از شیر انبساط نصب میشود، انجم میدهد. هسته اصلی فیلتر درایر از یک ماده جاذب مانند آلومین فعال، سیلیکاژل، سولفات کلسیم و بیا مواد زئولیتی تشکیل شده است. در خروجی فیلتر درایر یک توری سیمی نصب شده که ناخالصی های جامد در سیکل تبرید را فیلتر میکند.
برای مشاهده جریان مبرد، حیای های بخار مبرد و میزان رطوبت در سیکل تبرید از سایت گلاس استفاده میشود. شیشه رویت یا سایت گلاس در سیکل تبرید بعد از فیلتر درایر و قبل از شیر انبساط نصب میشود. در اکثر سایت گلاس ها یک نوار رنگی مشاهده میشود. نوار رنگی در سایت گلاس برای تشخیص میزان رطوبت در سیکل تبرید وجود دارد. صورتی شدن این نوار، نشان از وجود رطوبت و سبز بودن آن نشان از عدم وجود رطوبت در سیکل تبرید است. از این تجهیز در تعمیر و نگهداری سیکل تبرید چیلر تراکمی استفاده فراوان میشود. به طور مثال دیده شدن حباب در سایت گلاس نشان از کمبود مبرد و یا بار کم اواپراتور است. جهت اطالاعات بیشتر میتوانید به مقاله "تعمیر چیلر تراکمی" در بلاگ ایران فریون مراجعه کنید.
شیر برقی در سیکل چیلر تارکمی بر روی خط مایع، و قبل از سایت گلاس نصب میشود. سولنوئید ولول با فرمان ترموستات موجب قطع برق کویل شیر برقی و قطع جریان مبرد میشود. البته کاربر های شیر برقی در سیکل تبرید فراتر از این بوده و گاها در آنلودر کمپرسور و بی بار کردن کمپرسور ها نیز استفاده میشود. همچنین در کمپرسور های دیجیتال (مانند کمپرسور دیجیتال کوپلند) نیز از شیر برقی جهت کنترل بار کمپرسور استفاده میشود. از شیر برقی در برخی از شیر های انبساط برقی نیز استفاده میشود.
از دیگر تجهیزات سیکل های تبرید شیر سرویس است. معمولا از شیر سرویس در ورودی و خروجی کمپرسور استفاده میشود. شیر سرویس شامل سه حالت فرانت سیت، بک سیت و میدل سیت است. هر کدام از این حالت های جهت کاربرد های مختلف به کار میروند. به طور مثال جهت فشار سنجی ساکشن کمپرسور با گیچ منیفولد از شیر سرویس در حالت میدل سیت استفاده میکنیم.
در سیکل برخی از چیلر های تراکمی و سیکل های تبرید، از یک مخزن کمکی برای دخیره مبرد در قسمت فشار بالای سیکل تبرید و بعد از کندانسور به کار میرود. در چیلر های تراکمی آبی معمولا از رسیور استفاده نمیشود. وظیفه اصلی رسیور اطمینان از ورود کامل مایع مبرد به شیر انبساط است. از رسیور همچنین در جمع کردن گاز مبرد جهت تعمیرات به کار میرود. رسیور ها از جنس ورق فولادی جوشکاری شده ساخته میشوند. همچنین در ورودی و خروجی رسیور یک شیر سرویس نصب شده و ممکن است روی رسیور یک شیر اطمینان نصب شده باشد. حجم رسیور معمولا به صورتی طراحی شده که در شارژ کامل سیکل، 80 درصد مخزن توسط مبرد پر شود.
بستن *به اين نظر امتياز دهيد *نام و نام خانوادگي * پست الکترونيک * متن پيام |
شرکت سلامت گستران نوآور کاسپین فعالیت خود را در سال 97 در راستای افزایش کیفیت مارکت محصولات برودتی آغاز نمود. اکنون فعالیت اصلی این مجموعه واردات و فروش کمپرسور های کوپلند تایلند، کمپرسور های سری منیروپ دانفوس، گاز های مبرد، و محصولات برودتی شرکت دانفوس است.
هر گونه کپی برداری از مطالب سایت ایران فریون بر اساس قانون کپی رایت پیگرد قانونی دارد.