تا کنون چهار قسمت از مجموعه مقالات لوله کشی مبرد منتشر شده است. در قسمت اول به مقدمات و لزوم محاسبات دقیق لوله کشی مبرد پرداختیم، از بخش دوم تا کنون به محاسبات خط ساکشن در لوله کشی مبرد پرداخته شده است. این مقاله پنجمین بخش از مجموعه مقالات لوله کشی مبرد است. در این مقاله قصد داریم به نصب شیر انبساط و ملاحظات اضافه در خط ساکشن بپردازیم.
هنگام لوله کشی خط ساکشن باید یک سری اقدامات احتیاطی نیز انجام گیرد. در ابتدا نصب بالب شیر انبساط و مکانبالب شیر انبساط بسیار مهم است. بالب شیر انبساط که دمای مبرد خروجی از اواپراتور را اندازه میگیرد، باید در محلی روی لوله صاف، با درین خوب، و بر روی لوله افقی ساکشن نصب شود. لوله اکولایزر در شیر انبساط نیز باید بعد از بالب حرارتی نصب شود.
چرا باید اکولایزر بعد از بالب حرارتی نصب شود؟ نصب لوله اکولایزر بعد از بالب به دلیل جلوگیری از تاثیر دمایی که بالب حرارتی اندازه میگیرد توسط نشت مبرد مایع از طریق اکولایزر انجام میشود.
طول لوله در خروجی اواپراتور باید به اندازه کافی برای نصب بالب و اکولایزر شیر انبساط باشد. یک قانون کلی حداقل 300 میلی متر لوله صاف افقی را برای این دو اتصال پیشنهاد میدهد. تحت هیچ شرایطی بالب حرارتی شیر انبساط نباید در جایی که مبرد مایع یا روغن ممکن است تجمع کنند، نصب شود. درصدی روغن یا مبرد مایع میتواند خطا در خواندن دما ایجاد کند. لوله افقی ساکشن که برای نصب بالب و اکولایزر در نظر گرفته میشود، باید شیب کمی در جهت جریان داشته باشد. این شیب حدود 10 میلی متر در هر 3 متر است. باید توجه داشت که بالب حرارتی شیر انبساط باید با بست مسی نصب شده و به خوبی عایق شود.
یک والف نیز باید در نزدیک لوله خروجی به سمت اکولایزر شیر انبساط نصب شود. این والف برای خواندن فشار در زمان چک کردن یا تنظیم سوپرهیت شیر انبساط ترموستاتیک کمک میکند.
بعد از این بخش افقی کوتاه، خط ساکشن باید به صورت عمودی پایین رونده کشیده شود. این کار برای تخلیه آزادانه اواپراتور و بخشی که بالب بر روی آن نصب میشود انجام میشود.
اگر به هر دلیلی خط ساکشن بعد از اواپراتور باید به صورت بالا رونده اجرا شود، در بخش نهایی لوله افقی بعد از اواپراتور باید یک تله دقیقا قبل از لوله رایزر اجرا شود. دلیل اجرای این تله تخلیه آزادانه اواپراتور و بخش افقی که بالب شیر انبساط بر آن نصب میشود است. این کار باعث میشود که بالب حرارتی شیر انبساط در نقطه پایین در لوله کشی نبوده و روغن برودتی و مبرد مایع در محل بالب تله نشود.
خط ساکشن در این صورت باید تا بالای ارتفاع اواپراتور ادامه پیدا کند. این کار به دلیل جلوگیری از جریان یافتن روغن و مبرد مایع موجود در اواپراتور به سمت کمپرسور در هنگام خاموشی سیستم انجام میشود.
نوع لوله کشی شکل بالا برای سیستم هایی با هواساز های داخلی معمول است. در این سیستم ها لوله کشی مبرد به سمت اواپراتور در پایین کشیده میشود و یونیت کندانسینگ در بالاتر از اواپراتور قرار دارد.
اگر خط ساکشن اواپراتور را به صورت پایین رونده ترک میکند، یک تله باید مشابه تصویر ایجاد شود. این تله نیز از جریان یافتن روغن و مبرد درون اواپراتور به سمت کمپرسور در هنگام خاموشی سیستم جلوگیری میکند.
وقتی که اواپراتور بیش از یک توزیع کننده متصل به یک سیکل تبرید دارد، ملاحضات اضافی باید در نظر گرفته شود.
ابتدا باید لوله ساکشن را طوری طراحی کرد که از اواپراتور بالایی به سمت پایینی حرکت کرده و بخار مبرد را از دیگر اواپراتور ها جمع کند. این لوله جمع کننده(کلکتور یا هدر) باید ابتدا کاملا تا پایین ترین اواپراتور آمده و بعد از آن به سمت بالا خم شود. این نوع طراحی موجب تخلیه کامل روغن اواپراتور ها میشود. بعلاوه بالب حرارتی شیر های انبساط و خطوط اکولایزر باید طوری قرار بگیرند که شرایط یک اواپراتور بر روی دیگری اثر نگذارد. پیکربندی دو زانویی این اجازه را میدهد که بخش مربوط به اواپراتور به طور آزادانه تخلیه شده و هر بالب حرارتی و خط اکولایزر، از فشار ساکشن و دمای کویل بالایی مستقل باشد.
خط ساکشن تکی بعد از آن تا ارتفاع تمام کویل ها بالا آمده و بعد به سمت کمپرسور خم میشود. مشابه حالت تک اواپراتور این کار نیز موجب برنگشتن مایع مبرد و روغن در هنگام خاموشی کمپرسور به کمپرسور میشود.
در گذشته نصب تله در پایین هر لوله رایزر ساکشن توصیه میشد. این کار بخشی جدا ناپذیر از لوله های رایزر ساکشن شده بود. این کار به این دلیل انجام میشد که باور داشتند این تله ها باعث توربولانس و اغتشاش جریان در لوله ساکشن شده و این جریان مغشوش روغن های گیر کرده در تله ها را خیلی ساده تر به بخار تبدیل میکند و مشخصا بخار روغن میتواند خیلی راحت به بالای رایزر ساکشن انتقال باید.
امروزه ما میدانیم که قطرات روغن با نیروی جریان جرمی در لوله ها حرکت میکنند و توربولانس عامل حرکت قطرات نیست. الان ممکن است که طوری لوله ساکشن را سایز بندی کنیم که به مبرد اجازه حمل قطرات روغن را بدون نیاز به تله بدهد. اگر لوله رایزر ساکشن به صورت صحیح سایز بندی شود، روغن به کمپرسور بدون مشکل خاصی بر میگردد. اگر لوله ساکشن اور سایز باشد، با وجود تله نیز، ممکن است مشکل بازگشت روغن داشته باشیم.
بخش های افقی لوله ساکشن باید کم شیب داشته باشند. این شیب باید 10 میلیمتر در هر 3 متر باشد. شیب افقی به سمت اواپراتور و به جهت برنگشتن مایع مبرد به کمپرسور در زمان خاموشی سیستم است.
دمای مبرد درون خط ساکشن بسیار سرد تر از هوای اطراف است. بنابراین نیاز به عایق کاری تمام خط ساکشن برای جلوگیری از تقطیر مبرد و افت ظرفیت سیستم به خاطر افزایش گرما احساس میشود. بدون عایق کاری، رطوبت ممکن است بر روی سطوح لوله ساکشن تقطیر شده و بار اضافه ای را ببه سیستم اعمال کند. عایق نکردن لوله ساکشن همچنین موجب افزایش دمای ساکشن کمپرسور شده و میتواند منجر به خرابی کمپرسور به دلیل کارکردن آن با دمای بالا شود.
فیلتر خط ساکشن باید تا جایی که ممکن است به نزدیک به کمپرسور نصب شود. این فیلتر برای محافظت از کمپرسور نصب میشود. در قبل و بعد از این فیلتر باید شیر دستی نصب شده و توانایی ایزوله کردن فیلتر برای تعویض هسته فیتلر را دارا باشد.
بعلاوه خط ساکشن عموما شامل دو والف جهت دسترسی است. یکی نزدیک کمپرسور نصب شده و برای اندازه گیری فشار ساکشن به کار میرود. دیگری نزدیک اکولایزر شیر انبساط نصب شده و برای اندازه گیری و تنظیم دقیق سوپرهیت استفاده میشود.
لوله کشی مبرد:
بخش دوم سایزینگ و محاسبات خط مکش:
بخش سوم سایزینگ و محاسبه خط رانش
بخش چهارم سایزینگ و محاسبه خط مایع
بخش پنجم خط بای پس گاز داغ
بستن *به اين نظر امتياز دهيد *نام و نام خانوادگي * پست الکترونيک * متن پيام |
شرکت سلامت گستران نوآور کاسپین فعالیت خود را در سال 97 در راستای افزایش کیفیت مارکت محصولات برودتی آغاز نمود. اکنون فعالیت اصلی این مجموعه واردات و فروش کمپرسور های کوپلند تایلند، کمپرسور های سری منیروپ دانفوس، گاز های مبرد، و محصولات برودتی شرکت دانفوس است.
هر گونه کپی برداری از مطالب سایت ایران فریون بر اساس قانون کپی رایت پیگرد قانونی دارد.