خنک سازی در فرایند های تولید پلاستیک لزوم و مزایای خاص را دارد. کنترل دقیق دما، پایداری ابعادی، کیفیت بالاتر محصول تولیدی نهایی از جمله مزایای خنک سازی با چیلر در فرایند های تولید پلاستیک هستند. کدورت محصول نهایی، تاول زدن پلاستیک، ناهمواری و عیوب دیگر ساختاری میتوانند از نتایج عدم خنک سازی کافی و صحیح در فرایند های تولید موارد پلاستیکی باشند. در این مقاله از مجله ایران فریون به لزوم و مزایای استفاده از چیلر و کاربرد چیلر تراکمی در تزریق پلاستیک میپردازیم. این مقاله ترجمه ای اقتباسی از مقاله ای با همین عنوان از مجله اسپورلن است.
در این مقاله مطالعه خواهید کرد |
---|
|
چیلر تزریق پلاستیک یکی از انواع چیلر های صنعتی است. به طور معمول در فرایند های تولید پلاستیک از چیلر صنعتی تزریق در موارد زیر استفاده میشود:
فرایند تولید به روش تزریق پلاستیک بخش قابل ملاحظه ای از تولید قطعات پلاستیکی در سراسر جهان را تشکیل میدهد. قطعات تولید شده به این روش تقریبا در تمام اطراف ما دیده میشوند. سوییچ های الکتریکی، سطل های زباله، مسواک و حتی داشبورد کامل خودرو با این روش تولید شده اند. این فرایند با مواد پلاستیکی ترموپلاستیک مانند پلی استایرن، abs، پلی آمید، پی وی سی، پلی اتیلن و پلی پروپلین سازگار است. شکل زیر یک دستگاه تزریق پلاستیک معمولی را نشان میدهد.
در فرایند تزریق پلاستیک خنک کردن ضروری بوده و به جهت دستیابی به دو هدف انجام میشود:
فرایند تزریق پلاستیک شامل چهار مرحله است. مرحله خنک سازی بسیار مهم است و اغلب توسط یکچیلر دستگاه تزریق پلاستیک و به صورت مستقیم انجام میشود.
دستگاه تزریق پلاستیک معمولا از پمپ هیدرولیک و روغن هیدرولیک برای ایجاد فشار جهت باز و بستن قالب و ... استفاده میکند. روغن هیدرولیک در حین کار گرمای قابل توجهی تولید میکند. خنک کنندگی کم عملکرد سیستم هیدرولیک را مختل میکند. خرابی های مکرر، اصطحلاک بیشتر، خروجی قطعات مشکل دار و کاهش کیفیت قطعات از جمله آثار خنک کنندگی ناکافی در سیستم هیدرولیک دستگاه تزریق پلاستیک است.
ظرفیت خنک کنندگی برای دستگاه تزریق پلاستیک معمولا توسط دو آب غیر مرتبط به هم تامین میشود:
خنک سازی دقیق و حفظ دقیق دما معمولا برای خنک کردن قالب تزریق پلاستیک اهمیت ویژه ای دارد. این مهم به افزایش کیفیت نهایی محصول و افزایش بهره وری دستگاه کمک میکند. مطابق تصویر در بسیاری از موارد ممکن است یک چیلر مجزا برای هر فرایند به کار رود.
روش تولید اکستروژن معمولا برای تولید در حجم های بالای پروفیل های پلاستیکی استفاده میشود. در این روش پلاستیک ذوب شده به شکل یک پروفیل تبدیل میشود. از این روش تولید به طور مثال در تولید داکت های برقی، لوله، پنجره، صفحات پلاستیکی، نوارچسب و عایق سیم و کابل استفاده میشود. تصویر زیر یک دستگاه اکسترودر را نشان میدهد.
مواد پلاستیکی بعد از ورود به ماردون دستگاه از قیف، توسط المنت های دستگاه گرم شده و ذوب میشوند. پلاستیک مذاب از طریق ماردون دستگاه به جلو رانده شده و از بعد از گذر از صافی، به سمت قالب روانه میشود. بعد از این که مذاب شکل قالب را به خود گرفت و از قالب خارج شد باید خنک شود. محصول نهایی معمولا در یک وان آب خنک کاملا آب بندی شده خنک میگردد. تامین این آب خنک به عهده چیلر صنعتی دستگاه تزریق است. بعد از اینکه محصول نهایی خنک شد، میتواند به اندازه های مد نظر برش خورده و یا رول شود.
در فرایند تولید صفحات پلاستیکی، خنک سازی توسط رول های مختلفی که ضخامت و زبری سطح را نیز مشخص میکنند، انجام میشود.
قالب های بادی معمولا در ساخت بطری های پلاستیکی استفاده میشوند. در سال 2018 حدود 508 میلیارد بطری پلاستیکی تولید شده است. این میزان در سال 2021 به 583 میلیارد نیز رسیده است. تقریبا تمام این بطری ها با روش قالب گیری بادی تولید شده اند.
در این فرایند نیز مانند تزریق پلاستیک، از اب سرد برای خنک سازی قالب و همچنین سیستم های هیدرولیک دستگاه استفاده میشود. آب سرد 10-15 درجه سلسیوس جهت خنک سازی قالب در این فرایند تولید به کار میرود. این آب خنک نیز در این فرایند توسط چیلر تزریق پلاستیک تامین میشود.
چیلر تزریق پلاستیک معمولا یک چیلر تراکمی است. مانند تمام چیلر های تراکمی، چیلر تزریق پلاستیک نیز از چهار جزء اصلی شامل کمپرسور، کندانسور، اواپراتور، شیر انبساط، تابلو برق چیلر، اجزای خط مایع و ... تشکیل شده است. هر کدام از این قطعات، انواع مختلفی دارند.
کمپرسور: به عنوان قلب چیلر تزریق پلاستیک وظیفه به حرکت در آوردن مبرد و تامین فشار مکش و دهش جهت تقطیر و تبخیر مبرد را دارد. کمپرسور انواع مختلفی شامل سیلندر پیستونی، اسکرال، اسکرو، روتاری، سانتریفوژ و ... دارد.
کندانسور: در چیلر تزریق پلاستیک وظیفه تقطیر گاز مبرد داغ خروجی از کمپرسور و دفع گرمای فرایند و گرای حاصل از فشرده سازی کمپرسور را به عهده دارد. چیلر های تزریق پلاستیک معمولا دارای کندانسور هوایی هستند. کندانسور آبی دیگر نوع کندانسور در چیلر های تراکمی است.
شیر انبساط: در چیلر دستگاه تزریق وظیفه کاهش فشار مبرد مایع برای تبخیر راحت تر مبرد مایع را به عهده دارد. شیر انبساط نیز انواع مختلفی مانند شیر انبساط ترموستاتیک، دستی، الکترونیکی و ... دارد.
اواپراتور: همانطور که از نام این قطعه مشخص است، وظیفه تبخیر مایع مبرد و در نتیجه گرما گیری از سیال فرایندی ( آب جاری در قالب تزریق) را دارد. اواپراتور چیلر تزریق پلاستیک نیز انواع مختلفی شامل اواپراتور پوسته و لوله، آیس بانکی، صفحه ای و ... دارد.
تابلو برق: تالو برق چیلر تزریق پلاستیک وظیفه کنترل و هماهنگی بین اجزا را داشته و به عملکرد صحیح دستگاه کمک میکند. منطق کنترلی و تابلو برق چیلر تزریق نیز دارای انواع مختلفی است.
اجزای خط مایع:فیلتر درایر، شیر برقی، آکومولاتور، اویل سپراتور، سایت گلاس و ... تنها بخشی از اجزای به کار رفته در خط مایع چیلر تزریق پلاستیک هستند.
در چیلر تزریق مانند تمام انواع چیلر های تراکمی، گاز مبرد توسط کمپرسور فشرده میشود. گاز دما بالا فشار بالا به سمت کندانسور حرکت میکند. گاز مبرد بعد از عبور از کندانسور، تقطیر شده و به مایع مبرد فشار بالا دما پایین تبدیل میشود. در شیر انبساط فشار مبرد به یک باره افت شدیدی پیدا میکند. این افت شدید باعث تبخیر شدن گاز در اواپراتور میشود. با توجه به گرما گیر بودن فرایند تبخیر، گرمای سیال فرایندی (آب جاری در قالب دستگاه) توسط مبرد گرفته میشود. کمپرسور با مکش مبرد از اواپراتور، مبرد را مجددا به چرخه در میآورد. جهت مطالعه بیشتر در این زمینه میتوانید به مقاله نحوه کار چیلر تراکمی رجوع کنید.
چیلر دستگاه تزریق یکی از انواع چیلر های صنعتی است. چیلر های صنعتی به روش های مختلف و از منظر های متفاوت به انواع مختلف تقسیم میشوند. در ادامه به انواع چیلر دستگاه تزریق پلاستیک میپردازیم.
انواع چیلر تزریق از نظر کمپرسور: کمپرسور به عنوان قلب دستگاه چیلر، از اجزای مهم آن بوده و چیلر های تزریق را میتوانند بر حسب نوع کمپرسور به کار رفته در آن طبقه بندی کنند. کمپرسور اسکرال و سیلندر پیستونی از پرکاربرد ترین کمپرسور ها در چیلر های تزریق پلاستیک هستند.
چیلر تزریق پلاستیک از نظر نوع کندانسور: چیلر های تراکمی از نظر نوع کندانسور به دو نوع آب خنک و هوا خنک تقسیم میشوند. در کندانسور هوا خنک، گرمای فرایند، با عبور اجباری هوا توسط فن های کندانسور به محیط دفع میشوند. در چیلر های آب خنک آب خنک شده در برج خنک کننده به سمت کندانسور آبی چیلر فرستاده میشود. این آب خنک، گرمای فرایند را گرفته و دمای گاز مبرد جریان یافته در کندانسور را کاهش میدهد. معمولا چیلر های صنعتی در انواع هوا خنک تولید و ساخته میشوند. ولی بسته به ظرفیت و نوع کاربری چیلر صنعتی آب خنک نیز میتواند تولید شود.
جمع بندی و خرید چیلر تراکمی
بعد از شناخت لزوم استفاده از چیلر در دستگاه های تزریق پلاستیک، قالب های بادی پلاستیک، و همچنین اکسترودر های پلاستیک، باید به نکات خرید چیلر صنعتی و روش انتخاب چیلر صنعتی پرداخت. جهت مطالعه بیشتر در خصوص موارد یاد شده، قیسمت چیلر تزریق و مشاوره در این خصوصبا کارشناسن ایران فریون تماس بگیرید.
بستن *به اين نظر امتياز دهيد *نام و نام خانوادگي * پست الکترونيک * متن پيام |
شرکت سلامت گستران نوآور کاسپین فعالیت خود را در سال 97 در راستای افزایش کیفیت مارکت محصولات برودتی آغاز نمود. اکنون فعالیت اصلی این مجموعه واردات و فروش کمپرسور های کوپلند تایلند، کمپرسور های سری منیروپ دانفوس، گاز های مبرد، و محصولات برودتی شرکت دانفوس است.
هر گونه کپی برداری از مطالب سایت ایران فریون بر اساس قانون کپی رایت پیگرد قانونی دارد.